Betonin valaminen alhaisissa lämpötiloissa. Betonin valaminen kylmällä säällä vaatii äärimmäistä varovaisuutta ja asiantuntemusta. Voit valaa betonia kunnolla kylmällä säällä, jos noudatat alla olevia neuvoja.
Yleisesti ottaen betoni ei pidä kylmistä lämpötiloista. On kuitenkin olemassa tekniikoita, jotka parantavat betonin kykyä sopeutua alhaisiin lämpötiloihin. Mikä lämpötila on rajoittava tekijä? American Building Commissionin mukaan betonilla voi olla ongelmia jo 0 °C:n ulkolämpötilassa. Kun betonia valetaan talvella, lujuus-, halkeilu- ja kovettumisongelmat ovat yleisiä.
Betonin valaminen alhaisissa lämpötiloissa. Noudata näitä varotoimenpiteitä, kun valat betonia kylmällä säällä.
Olet epäilemättä vakuuttanut itsesi useita kertoja siitä, että kannattaa varautua moniin mahdollisuuksiin. Seuraavat neuvot auttavat sinua valmistautumaan koleisiin betonivaluolosuhteisiin:
Maaperä, joka on jäätynyt: Muista, ettei betonia saa valaa jään, lumen tai jäätyneen maaperän päälle. Näin varmistat, että kun maaperä pehmenee, betonirakenne asettuu nopeasti ja epätasaisesti, mikä johtaa halkeamiin. Kylmemmällä maaperällä betoni jähmettyy hitaammin, mikä on toinen ongelma. Betonin epätasainen kuivuminen voi olla haitaksi hankkeelle.
Jäätyneen maan pehmentäminen: Jäätyneen maan pehmentämiseen voi käyttää erityisiä sähköhuopia tai rakennuspuhalluslamppuja.
Puhdista alue lumesta ja jäästä: Varmista, että alue, jolle aiot asentaa uutta betonia, on vapaa lumesta ja jäästä. Poista lisäksi mahdollinen seisova vesi.
Lämmitä työkalut: Varmista ennen betonin valamista, että kaikki työkalut ovat puhtaita, kuivia ja lämpimiä. Erityisesti muotit ja muotti on säilytettävä huoneessa, jonka lämpötila ei laske alle nollan asteen. Lisäksi voit säilyttää niitä auton sisällä eikä ulkona peittämällä ne pressulla.
Valaistus: Hanki joitakin rakennuspistevalaisimia, koska talvella aurinko laskee aikaisemmin, etkä koskaan tiedä, milloin saat betonivalun valmiiksi.
Lämpötilaerot betonin ja ilman välillä: Muista, että betoni jäähtyy kuljetuksen aikana. Se voi laskea jopa 5 °C, jos betonitehtaan ja betonivalupaikan välillä on suuri etäisyys.
Betonin valaminen kylmässä ilmastossa
Kun ulkona on todella Etelämantereen talvi, myös betonin valaminen alhaisissa lämpötiloissa voi olla vaikeaa.
Betonin valaminen kylmässä säässä
Betonin valaminen kesällä tai keväällä ei ole kovinkaan erilaista kuin sen valaminen pakkaspäivänä. Pidä kuitenkin mielessä nämä ratkaisevat vihjeet:
Tarkkaile betonin ja ympäröivän ilman lämpötilaa lämpömittarin avulla. Muista, että jos ilman lämpötila on vähintään 10 °C, betoni saavuttaa oikeat arvot.
Betonin valaminen alhaisissa lämpötiloissa. Kannattaa tehdä muistiinpanoja ja dokumentoida toimintasi vaihe vaiheelta.
Muistuta, että vastavalettuun betoniin ei saa käyttää mitään kemikaaleja vähintään vuoteen sen jälkeen. Tarkoitan kyllästysaineita, betonipuhdistusaineita ja muita vastaavia tuotteita.
Kiihdyttimien, kuten kalsiumkloridin, käyttöä on vältettävä, sillä ne voivat vaikuttaa betonin lopulliseen ulkonäköön.
Erilaiset saumat ja tiivisteet voivat todella aiheuttaa ongelmia koko talven ajan. Älä käytä niitä ennen kevättä.
Avainasemassa tässä tilanteessa on betonin valunopeus, jotta muottiin saadaan oikea paine. Jos kaadat betonia muotteihin, ota huomioon, että se saattaa jähmettyä hitaammin.
Mitä nestettä voidaan käyttää betonin poistamiseen talvella?
Nesteemme pystyvät toimimaan myös alhaisissa lämpötiloissa. Jokaisella erikoisnesteellämme on se ominaisuus, että se ei jäädy, kun lämpötila on alhainen. BETOFF-neste (konsentraatti) pystyy liuottamaan sementtiä ja betonia talvella, koska se ei jäädy eikä menetä ominaisuuksiaan. Nesteidemme valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden ansiosta ne säilyttävät liuotuskykynsä myös vaikeissa sääolosuhteissa.
Tutustu myös muihin artikkeleihimme:
- betoninen tulisija
- Puinen vai betoninen koti?
- Maalin levittäminen betoniseinään
- altaan rakentaminen betonista.