Betonimuurauksen puhdistus. Betonimuuratut rakennukset ovat rakenteellisen lujuuden, pitkäikäisyyden, palonkestävyyden, akustisen suorituskyvyn ja vähäisen kunnossapidon lisäksi uskomattoman kauniita. Betonimuurauksen kauneutta voidaan ylläpitää asianmukaisella puhdistuksella sekä rakentamisen aikana että rakennuksen elinkaaren aikana.

Hyvin suunniteltu ja rakennettu muurattu seinä vaatii hyvin vähän ylläpitoa, vaikka epäpuhtaudet voivat viedä muutoin houkuttelevan rakenteen tehon. Tyypillisesti on tarpeen puhdistaa laastitahrat, rakennusaikainen lika ja mahdollisesti rakennusaikainen kiveys. Rakennuksen elinkaaren aikana lisäpuhdistus voi olla tarpeen ilmakehän lian ja noen tai tietyistä lähteistä peräisin olevien värimuutosten poistamiseksi. Asianmukaisella puhdistuksella voidaan poistaa epäpuhtaudet ja saada aikaan yhtenäisempi ulkonäkö.

Tässä TEK:ssä käsitellään useita yleisiä puhdistustekniikoita, joilla on merkitystä koko seinän puhdistuksessa. Katso lisätietoja tahrojen tai paikallisten epäpuhtauksien poistamisesta betonimuurauksesta, TEK 08-02A (viite 7).

Betonimuurauksen puhdistus. SUBSTRAATIT

Muurattavassa seinässä käytetyt betonimuurausyksiköt ja laasti saattavat vaikuttaa siihen, kuinka helppo se on puhdistaa. Puhdistusaineet ja -menetelmät, jotka toimivat yhdessä tiiliseinässä, eivät välttämättä toimi toisessa. Lisäksi seiniin, joissa yhdistyvät useat materiaalit – kuten betonimuurattu seinä, jossa on savimuurattu kaistale – on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Betonimuurauksen puhdistus. Betonimuurauksen yksiköt

Tavanomaisessa betonimuurauksen valmistusprosessissa syntyvä ohut sementtimassakerros antaa tavanomaisille eli ei-arkkitehtonisille betonimuurausyksiköille (CMU) suhteellisen sileän pinnan. Tämä kerros voidaan poistaa aggressiivisilla puhdistustekniikoilla, jolloin kiviaines paljastuu ja lopputuloksen ulkonäkö muuttuu. Jotta ulkonäkö pysyisi yhtenäisenä puhdistuksen jälkeen, voimakas puhdistus olisi suoritettava johdonmukaisesti koko seinäpinnalla. Joskus sileäpintaisia yksiköitä pyydetään puhdistamaan kemiallisella tai hankaavalla paineella, jotta saadaan aikaan hieman kirjava ”kivipesty” näkymä.

Valmistuksen jälkeen hiotut yksiköt – joita kutsutaan myös hiotuiksi tai kiillotetuiksi yksiköiksi – kiillotetaan, jotta saadaan sileä pinta, joka muistuttaa kiillotettua luonnonkiveä. Pinnoitteet, joita käytetään usein värin korostamiseksi, voivat auttaa puhdistuksessa estämällä likaa ja muita epäpuhtauksia imeytymästä pintaan. Rakentamisen aikana on pyrittävä kaikin tavoin pitämään maanpäälliset yksiköt puhtaina ja puhtaina laastitahroista ja -roskista. Perusteellisen puhdistuksen jälkeen nämä yksiköt voidaan tarvittaessa tiivistää uudelleen.

Muiden arkkitehtonisten CMU-elementtien, kuten halkaistujen, halkaistujen uurrettujen ja ryömittyjen elementtien, rakenne syntyy valmistuksen aikana ja muistuttaa aitoa kiveä. Nämä yksiköt sietävät paremmin lievää kuraantumista tai muita värjäytymiä, koska niiden karkea rakenne peittää pienet likaantumiset. Lisäksi jos hankaava puhdistus on tarpeen, tämä rakenne sopii paremmin siihen.

Lasitettujen betonimuurausyksikköjen luomiseksi betonimuurausyksikköön liimataan pysyvä värillinen pinta, joka on yleensä valmistettu polyesterihartsista, kvartsihiekasta ja muista kemikaaleista. Lopputuloksena on sileä, läpäisemätön pinta, joka on erittäin tahrankestävä ja puhdistettavissa. Laastista ja laastista peräisin olevat tahroja ja roskia on poistettava rakentamisen aikana, kun ne ovat vielä helposti irrotettavissa, jotta ne eivät jähmettyisi täysin pintaan.

Koska laastilla on taipumus sulautua seinään, betonimuurausta muistuttavan värin valitseminen helpottaa laastin tahrojen poistamista seinästä. Koska sileitä tai hiottuja yksiköitä voi olla haastavaa puhdistaa muuttamatta niiden ulkonäköä, laastin väri tulisi valita yksikön värin mukaan. Kovempi puhdistus voi olla tarpeen, jotta näkyvästä laastista päästään eroon seinissä, joissa laastin ja muurausyksikön väri on kontrastinen.

Yleisesti ottaen on parasta määrittää alhaisimman lujuuden omaava laasti, joka täyttää hankkeen vaatimukset. Aina ei ole niin, että laastit, joilla on korkeampi puristuslujuus ja suurempi sementtipitoisuus, toimivat kentällä paremmin; itse asiassa päinvastoin on useammin totta. Vahvempiin laasteihin verrattuna puristuslujuudeltaan alhaisemmat laastit on yleensä helpompi irrottaa seinän pinnasta. Lisäksi alemman lujuuden laastit ovat paremmin työstettäviä, mikä yleensä parantaa rakentamisen laatua. Pitäkää mielessä, että tiettyjä laasteja ei välttämättä saa käyttää tietyissä tilanteissa rakennusmääräysten vuoksi. TEK 09-01A, Mortars for Concrete Masonry (viite 4) sisältää perusteellisempaa tietoa muurauslaasteista.

Puhdistus rakentamisen aikana

Käyttämällä asianmukaisia suunnittelu-, rakennus- ja kunnossapitotekniikoita voidaan välttää tai vähentää monia tahroja. Rakentamisella menetelmillä voidaan vaikuttaa merkittävästi juuri rakennetun seinän puhdistustarpeen määrään. Esimerkiksi käyttämällä oikeita saumaus- tekniikoita voidaan välttää saumauslaastin puhkeamiset ja niihin liittyvät siivoustyöt. Kun rakentaminen on valmis, vähemmän voimakkaat puhdistustekniikat voivat olla mahdollisia, jos muuraus pidetään mahdollisimman kuivana ja puhtaana.

Klooriutumisen, laasti- ja laastitahrojen sekä kimmeltymisen hallinta ovat kaikki osa rakentamisen aikaista alttiina olevan betonimuurauksen puhdistamista. Kloresenssin hallinta ja poistaminen, TEK 08-03A (viite 1), sisältää kattavat yksityiskohdat rakennusmenetelmistä, jotka vähentävät kloresenssia. Suosituksia laastin ja laastin värjäytymisen vähentämiseksi rakentamisen aikana ovat muun muassa seuraavat (viitteet 3, 6):

  • Lapion reunaa tulisi käyttää lohkaisemaan pois laasti, joka on painunut ulos laastisaumoista yksiköiden sijoittamisen aikana. Varo, ettei laasti pääse putoamaan seinäpinnalle tai sotkeutumaan sen mukana.
  • Kun laasti on ensin kovettunut, se on poistettava, jos se laskeutuu tai likaa betonimuurausyksikköä. Seinät on parasta leikata ja puhdistaa ennen telineiden pystyttämistä.
  • Erityisesti halkaistujen julkisivujen yksiköissä on odotettava, kunnes laasti on peukalonjälkikovaa, ennen kuin leikkaat laastitunnisteet pois. Myöskään saumoja ei saa työstää ennen kuin sormenjälki on kova.
  • Kun laastijäämien annetaan kuivua, yksiköiden paljaisiin pintoihin tarttuneet laastijäämät voidaan raaputtaa pois lastalla tai taltalla. Seuraavaksi voidaan käyttää kiinteää kuitu- tai harjaharjaa jäljelle jääneen laastin poistamiseen.
  • Telineistä on silloin tällöin poistettava ylimääräinen laasti.
  • Laastivuodot on puhdistettava heti harjaamalla ja pesemällä.
  • Muovilevyjen levittäminen 3 – 4 jalkaa (914 – 1219 mm) maahan seinän viereen ja 2 – 3 jalkaa (609 – 914 mm) ylöspäin seinän pintaan suojaa seinän pohjaa mudan roiskumiselta sekä laastin ja laastin tippumiselta.
  • Näiden ehdotusten lisäksi vastarakennettu tiilimuuraus on suojattava läheisen rakennustoiminnan aiheuttamilta roiskeilta tai muilta tahroilta. Kun esimerkiksi betonia valetaan lähellä ja kovettumiskemikaalia ruiskutetaan, muurausmuurin päälle on asetettava muovi.

Betonimuurauksen puhdistus. Professionaalinen betoninpuhdistaja

Jos haluat poistaa pinttyneen lian betoniseinästä, käytä vain ihmisille ja ympäristölle turvallisia tuotteita. Muista samalla, että nesteen on oltava tehokasta. Betonipuhdistusnesteemme tunnetaan jo kaikkialla Euroopassa. Voit luottaa niihin! Tutustu innovatiiviseen BETOFF-B betonipuhdistusvalmisteeseen!

Betonimuurauksen puhdistus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *