Sementti-, furaani- ja epoksiliitokset: miten ja milloin niitä käytetään?

Kaikissa keraamisten laattojen muodoissa käytetään laastia laattojen liitosten täyttämiseen ja tiivistämiseen. Riippumatta siitä, onko laatta perinteistä keraamista, posliinia, louhosta vai luonnonkiveä, on erittäin tärkeää, että laattojen väliset liitokset on täytetty asianmukaisesti materiaalilla, joka estää kosteuden pääsyn sisään. Vedenkestävyyden ylläpitämiseksi kaikki liitokset on huollettava asianmukaisesti – korjattava, jos halkeamia ilmestyy ja tiivistettävä säännöllisesti. Päätyyppejä on kolme: portlandsementtipohjaiset laastit, epoksi- ja furaanilajit, eri lajikkeina. Sementti- ja epoksilaasteja on saatavana eri väreissä, jotta ne sopivat yhteen laatan väriin tai sopivat niihin. Furaanilaasti on yleensä saatavana vain mustana.

Sementtilaasti

Sementtilaastien pääosa on portland-sementti, erikokoiset täytemolekyylit, vedenpidätyslisäaine ja väripigmentit. Sementtilaasti on perinteinen materiaali, jota käytetään yleisimmin asuintiloissa, mutta myös esim. B. käytetään toimistoissa. Sementtiliittimiä on saatavana eri väreinä, jotta ne sopisivat yhteen laatojen kanssa. Laasti sekoitetaan veteen ja levitetään lastalla. Vedenpidätysaineet sementtilaastissa viivästyttävät kuivumisaikaa niin, että sementti voi kovettua hitaasti ja saavuttaa maksimaalisen kovuuden. Käytettäessä huokoisten laattojen, kuten B. louhintalaatat, liuskekivi tai muut luonnonkivilaatat, sementtilaasti voivat tahrata pintoja. Useimmat ammattilaiset sulkevat huokoiset laatat ennen injektointia – askel, jota ei vaadita tavallisilla lasitetuilla laatoilla.

Hiottu vs. hiomaton sauma

Hiotut sementtilaastit sisältävät mahdollisesti näkyvää hiekkaa. Hiottu laasti suositellaan yleensä, jos laastin välinen laasti on vähintään 1/8 tuumaa, koska hiekka on ylimääräinen varoitus, koska hiekka voi naarmuttaa pintaa. On hyvä testata laasti laatalla.

Hioimattomalla laastilla on paljon sileämpi rakenne, koska se ei sisällä \ hiekkaa. Niitä käytetään liitoksissa, joiden leveys on 1/16 – 1/8 tuumaa. Kun tätä laastia käytetään laattojen välissä olevissa leveämmissä saumoissa, hiomaton saumat ovat alttiita halkeilemaan, koska niillä ei ole hiekkapuhalletun sauman sitovaa voimaa.

Lateksimodifioitu sementtilaasti

Hiotut laastit voivat sisältää lateksipolymeerin lisäainetta, joka sisältyy kuivaseokseen tai lisätään, kun laasti sekoitetaan veteen. Lisäaine vahvistaa liitoksen vedenkestävyyttä ja lisää myös sen lujuutta.

Huolto

Suosituimpia ovat sementtilaastit, joita voidaan käyttää käytännössä kaikkialla, missä laatat asetetaan. Jopa lateksilisäaineilla varustetut liitokset ovat kuitenkin huokoisia ja alttiita värimuutoksille. Kaikki sementtilaastit on tiivistettävä läpäisevällä tiivistysaineella noin vuosittain, jotta saumat ovat tahraton ja täysin vesitiiviitä.

Epoksilaasti

Epoksilaasti on täysin erilainen muoto ilman portland-sementin käyttöä. Sekoitettaessa ei käytetä vettä. Nämä liitokset koostuvat epoksihartsista, piidioksiditäyteaineista, pigmenteistä ja koveteesta. Epoksilaasti on paljon vähemmän huokoinen kuin sementtilaasti ja se on hyvä valinta paikoissa, joissa voi esiintyä öljytahroja, esim. B. keittiössä. Epoksiliitokset asetetaan todella nopeasti, mikä ei ole helppoa aloittelijoille. Epoksilaastit ovat myös kalliimpia kuin sementtilaastit. Pinnoilla, joilla vaaditaan suurinta tahrankestävyyttä, epoksilaasti voi olla moitteeton valinta.

Huolto

Yksi epoksilaastin eduista on, että toisin kuin sementtilaasti, sitä ei tarvitse sulkea. Mutta ne voivat tahrata. Puhdistus valkaisuaineen ja veden tai etikan seoksella toimii yleensä hyvin epoksilaastin puhdistamiseksi.

Muunnettu epoksihartsi

On olemassa myös toisen tyyppinen liitos – ns. Hybridiliitos, joka on pohjimmiltaan epoksilaasti, joka on vahvistettu portland-sementillä. Tämän laastin ominaisuudet ovat samanlaiset kuin tavallisissa sementtilaastissa, joten se vaatii säännöllistä vedeneristystä jne., Mutta hybridisaumat ovat kovempia, vahvempia ja tahrankestävämpiä kuin tavanomaiset sementtilaastit.

Furaanilaasti

Keraamiset laatat betonilla

Furaaninivel on samanlainen kuin epoksihartsiliitos, mutta se on valmistettu alkoholilla vahvistetuista polymeereistä, jotka kestävät kemikaaleja. Nimi on johdettu furfuryylialkoholista. Näissä nivelissä ei ole lainkaan vettä. Furaani on kaksikomponenttinen aine, joka koostuu furaanihartsista ja täyteaineesta happokatalyytillä. Happokatalyytti kovettaa furaanihartsit. Furaaniliitosta käytetään usein z: n injektointiin. Käytetyt päällystekivet ja suositellaan myös kemikaaleille altistuneilla alueilla. Laattojen pinnat voivat olla sileitä, luistamattomia tai hankaavia lattian tarkoituksesta riippuen. Laattojen tai tiilien pinnat tulee peittää vahalla suojaamaan niitä lialta furaaniasennuksen aikana. Furaanilaastia käytetään yleensä teollisissa hankkeissa, kuten laboratorioissa, meijereissä ja lihatehtaissa, koska furaanin käyttö ei ole helppoa. Sekoitettaessa varmista, että höyryjä ei hengitetä. Erityisiä taitoja tarvitaan furaanin oikeaan käyttöön lämpötiloissa 15-32 celsiusastetta.

Kustannukset

Kustannukset riippuvat urakoitsijan tietotasosta ja pinnasta, johon laattojen laasti asennetaan.